Darabokból újra egész - Tippek totális szétesés orvoslására

Mindenki esett már szét legalább egyszer annyira, hogy tudja milyen a gödör legmélyén lenni. Mikor életünk értelmét veszti, akármi is álljon a háttérben, nagyon nehéz újból talpra állni. A mostanában kialakult helyzet melegágya lehet a nagy széteséseknek, hiszen a bezártság, a feszült légkör, a pánik, a legrosszabbat hozza ki az emberből. Íme pár tipp, hogy újra önmagunkra találjunk, és a nagy sz*rból, ami minket körülvesz várat építhessünk.

photo-1514517604298-cf80e0fb7f1e.jpg

A "légy pozitív", meg "mindig van előre" típusú mantráktól én frászt kapok. De szerintem mindenki, aki volt már úgy igazán mélyen. Ezekre most nem is fecsérelném a szót, helyette inkább kézzel fogható tanácsokból gyűjtök most egy csokorra valót.

1. Köss barátságot az idővel
Igen, ez is egy hatalmas közhely, de legalább ez pont egy olyan közhely, ami tényleg igaz még ha uncsi is; idővel minden jobb lesz. Arra persze nincs általános szabály, hogy kinek mikor, van akinek elég pár hét, van aki hónapokig küzd az őt ért traumákkal, de biztos, hogy egyszer mindennek lejár a szavatossági ideje, a fájdalomé is. Ennek a feltevésnek a másik oldala, hogy ne sürgesd magad, hogy minél előbb túl legyél a nehéz időkön, mert könnyen a visszájára csaphat át ha meg akarod spórolni a fájdalmat és lerövidíteni a kiheverés idejét. Adj időt, és szenvedj amíg úgy érzed szükséges, ne hagyd hogy bárki befolyásolhassa a lefolyási időt, mert ha mégis az elég komoly elfojtásokhoz vezethet. Nem éri meg.

2. Help me!
Kérj segítséget! Komolyan, nem szégyen, ha segítséget kér valaki, mikor elakad valamiben, sőt! Szerintem tök bátor dolog bevállalni, hogy elmegyünk egy szakemberhez és beleállunk a témába. Nem hinnéd, de nagyon sokat tud segíteni, egy tényleg hozzáértő ember, legyen az pszchiológus, terapeuta, vagy bárki problémától függően.

3. Mozogj!
Ha eddig is sportoltál, akkor nem lesz nehéz dolgod, csak folytasd! Ha régen igen, de mostanában nem, akkor szokj vissza! Ha soha nem voltál rendszeresen sportoló ember, akkor épp itt az ideje. Tök mindegy, hogy nem bírsz lefutni egybe egy kilométert se, vagy hogy 2 fekvőtámasz után meghalsz! Csináld a magad tempójában, fuss minden nap csak 800 métert akkor és csinálj csak egy fekvőt, teljesen mindegy, csak csináld! Ha nem akarsz órákat rászánni, tűzd ki, hogy minden nap csak 20 percet mozogsz, ezzel már sokat tettél! Ügyetlenkedj, bénázz, senkit nem érdekel! A lényeg, hogy építsd az állóképességed, mert ép testben ép lélek alapon, ez lesz a várad egyik fő tartó oszlopa.

4. Újíts be
Ismerkedj új emberekkel, nem, nem pasizásra, vagy csajozásra gondolok, sokkal inkább új barátokra. Ők új nézőpontokat hozhatnak az életedbe, általuk új élményekbe lehet részed és segítenek újraértelmezni a világot. Elindulhatsz a kozmetikusodtól kezdve, az edződön át, de lehet új haverod a munkatársad is, vagy a szomszéd lány, a lényeg hogy nyiss az emberek felé és ismerkedj! Az új emberek által közvetlenül következnek az új dolgok, új tapasztalatok, amiből egy új Te állhat majd össze, és nem ez a cél?

photo-1495001258031-d1b407bc1776.jpg

 

5. Merj változni és változtatni
Azt is folyton hangoztatják, hogy lépj ki a komfortzónádból! Elsőre ez is full bullshit, pedig ha a megfogalmazás nem lenne annyira elcsépelt, akkor teljesen jogos jó tanács lenne. Mert hát itt is a lényeg, hogy légy nyitottabb a világra, ha valaki mond valamit és nem egyezik a megszokott nézőpontoddal ne vesd rögtön el! Légy rugalmas a napi rutinodat illetően is, ha eddig tabu volt a hétköznap esti borozgatás, most nyugodtan próbáld ki, vagy ha eddig szigorúan csak szombatonként kirándultál, most szedd össze magad és akár szerda délután is biciklizz ki a közeli dombtetőre. Ne ragaszkodj a megszokott, kiszámítható életedhez!

6. Legyen célod
Ha minden eddig leírt tanácsot legalább félig megfogadsz, akkor hetek múlva már biztos elkezd kialakulni egy új jövőkép, benne valami számodra fontos céllal. Lehet ez bármilyen apróság, de akár világmegváltó mértékű is, csak legyen valami, amiért minden nap teszel egy picikét. Ezzel értelmet adsz, az egyébként értelmetlennek tűnő életednek és kész is van a hamvaiból újjászületett főnix madár. :)

7. Konkretizálj
Ha megvan a cél azért nem árt, néhány dolgot leszögezni ezzel kapcsolatban.
Dokumentálj, jutalmazz, tarts ki! Például ha megfogattad hogy júniusig leadsz 10 kilót akkor, minden egyes nap írd le mit tettél meg azért, hogy elérd a kitűzött célt. Vezess étkezési meg edzés naplót, ezzel láthatod, hogy mennyit fejlődtél már az elejétől kezdve, és motiválhatod magad, hogy holnap még jobb legyél (mondjuk plusz egy fekvővel). Ha lehúztál egy kemény hetet a saját szabályaidnak megfelelően akkor jutalmazd meg magad; igyál meg egy pohár bort a barátaiddal, vagy tolj be egy szelet csokit, mindegy, csak ne legyél túl szigorú magadhoz! Így egyébként kitartani is könnyebb, mert egész héten ott lebeghet előtted a szombati jutalom képe, amiért érdemes végig csinálnod a hetet. 

photo-1564121211835-e88c852648ab.jpg

8. Fókuszálj!
Koncentrál magadra! Senki és semmi más ne érdekeljen, ne hagyd hogy visszahúzzon ha valaki tojik bele élete folyásába és téged is magával rántana, de az se befolyásoljon, hogy más mérföldekkel előrébb jár mint Te. Mindig saját magad legyen a mérce, az hogy honnan indultál és hová tartasz. Csináld úgy, hogy minden nap jobb legyél mint tegnap és csak erre koncentrálj, se jobbra se balra, csak előre.

9.Nevess!
A humor a legalapvetőbb lelki igényünket, a nevetést, a vidámságot tudja eszközölni. Nézd a helyzeted némi fanyar öniróniával, tanulj meg nevetni saját magadon még a legrosszabb helyzetekben is. Néhányak ki vannak a fekete humor párti embertársaiktól, pedig nem ez lenne a lényeg? A legsötétebb témákból a legrosszabb időkben a legtöbbet kihozni a helyzetből. A legtöbb meg sokszor, legalább egy őszinte félmosoly.

10. Tanulj meg hálásnak lenni
Ezt korábban le se mertem volna írni, mert a nagy építkezés elején, mikor a pince padlójáról indul az ember eszébe se jut, hogy van bármi amiért hálás lehet. "Nekem a legrosszabb" alapon. Viszont ha idáig eljutsz, akkor kezded kapisgálni, hogy mik vagy épp kik azok, akik nélkül mindez nem menne. Legyen az a férjed, az anyád, a tesód, a cicád, az egészséged, vagy épp csak szimplán önmagad. Mindig van miért hálásnak lennünk! Lehet hogy nagyrészt saját erődből jutottál el ide a 10. pontig, de akkor is hálát adhatsz, önmagadért, a lelkierődért, azért, hogy lábra tudsz állni, vagy ha azt nem, akkor azért, hogy látsz, hogy hallasz, vagy ha egyik sem, hogy érzel, hogy szeretsz és szeretnek, hogy lélegzel! (Ez így vírus idején lassan tényleg luxus...bocsi.) Szóval találj valamit amiért hálás lehetsz és próbáld meg megélni az érzést, mert a hála érzése a legépítőbb minden más érzés közül.

Na ha már így kiokoskodtam magam, akkor annyit még hozzáfűznék, hogy természetesen mindenkinél egyénileg változik mire van szüksége a továbblépéshez. A fent leírtak csak általános útmutatók, amik egy újjáépítéshez jó eszközként szolgálhatnak. Sok sikert és kitartást, minden széthullott darabjait kereső túlélőnek!

Facebook: Rúzsfolt Blog