A Harry Potter sorozat legnagyobb tanulságai

A Harry Potter és az elátkozott gyermek a napokban jelent meg a sorozat utolsó könyveként, 5 évvel a nagy csatát bemutató Halál ereklyéi című filmadaptáció után. A HP. sorozat könyvei a történelem leggyorsabban fogyó könyvei közé tartoznak. A hírek szerint decemberre kis hazánkba is eljut a mű, magyar fordítással újratöltve, épp ezért aktuális lehet az eddig történtek maradandóbb tanulságait felidézni, mielőtt belevetjük magunkat az újabb varázslatos történetbe.

"Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat s közben elfelejt élni." 

Az álmodozás az élet szükségszerű része. Mi több, azt hiszem abból táplálkozunk. De ha élni is csupán álmokba ragadva tudunk, akkor talán minden lehetséges valódi jóról lemaradunk és így már egyáltalán nem éri meg. El kell engedni a múltat és a jövőt, ahhoz, hogy ki tudjuk hozni jelenünkből a maximumot. 

 

 

"Ahol a sikert osztják, a hitünk értéke többet nyom a latba, a követőink számánál."

Ezt jó lenne akkor sem elfelejtenünk, amikor sokkal kevesebben vannak velünk, mint ellenünk.... Talán ezzel a hozzáállással több csatát megnyerhetnénk, nem? :)

 

"Mindenkiben van fény és némi sötétség is. A kérdés az, hogy melyik részre hallgatunk. Melyik jellemez minket."

Nem hiába volt sokunk kedvence Sirius Black. Az egyik legmeghatározóbb monológ a sorozatban tőle származik, hisz örök érvényű dolog a "semmi sem fekete vagy fehér" elve. Azt hiszem időszaktól, környezettől és a körülményektől is függ, hogy éppen "jók" vagy "rosszak" vagyunk, hiszen a mérleg nyelve nem dőlhet mindig egyazon irányba... Sajnos.

 

 "Akik igazán szeretnek, mindig velünk vannak. Megtalálhatod őket odabent!"

Szerintem, ezt ha tudnám sem kellene magyaráznom..

 

"Bár távol élünk egymástól, és más-más nyelvet beszélünk, a szívünk együtt dobog."

Úgy gondolom, hogy ott legeslegbelül, túl a piti játszmákon és az anyagi semmiségeken, mindenki csupán egy dologra vágyik igazán. Hogy szeressék. Ez minden emberben közös, csak valakiben mélyebben gyökeredzik mint gondolnánk. Szóval lehet az ember kínai, török, angol vagy magyar, a szeretet húzóereje közös marad.

 

 

"A döntéseinkben, nem pedig a képességeikben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában."

Szép is lenne, ha Harry csupán a képességei alapján járta volna be rögös útját. :D Lehet nem szerettük volna meg annyian, ha nem önálló döntésein és az azok utáni felelősségvállalásokon mutatkozik be valódi jelleme. Azt hiszem ebben is jó lehet követni főhősünket, hisz tudjuk, mindig van választás! Mindig.

 

"Bátor ember az, aki szembe mer szállni az ellenségeivel, de még bátrabb az, aki baráttal száll szembe."

 Sokszor nem is olyan könnyű egy-egy kedves barátot leszedni a magas lóról, vagy csak szimplán elmagyarázni neki, hogy mennyire rossz úton jár. Persze, persze, mi mindig őszinték vagyunk a hozzánk közel állókhoz, de azért szerintem van, hogy kicsit ferdül a dolog. Egy igaz barátság valahol ott kezdődik, hogy akkor is elfogadjuk a másikat ha mi magunk másképp gondolkozunk ugyanarról a dologról és ezt meg is tudjuk vitatni vele.

 

"Ne szánd a holtakat, Harry. Az élőket sajnáld, s legfőképp azokat, akik szeretet nélkül élnek."

Szokták volt mondani, "Ők már jó helyen vannak" de a Föld megértés nélkül sokkalta komorabb hely lehet, annál, ami majd ránk vár...

 

FACEBOOK: Rúzsfolt Blog